Cuviosul Seraphim Rose

aprilie 16, 2009

Fericitul Seraphim Rose – Comentariu la Psalmul 136

Sursa: Blogul Mind in the Heart

Traducere: Petre C.

Psalm 136,1: La râul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns, când ne-am adus aminte de Sion.

Seraphim RoseÎn aceste cuvinte ale psalmului, noi, creştinii ortodocşi, Noul Israel, ne aducem aminte că suntem în exil. Dacă pentru ortodocşii ruşi, alungaţi din Sfânta Rusie, acest psalm are un înţeles special, pentru creştini, în general, psalmul semnifică faptul că suntem străini de această lume, că dorim întoarcerea la adevărata noastră casă, raiul. Pentru noi, Marele Post este un prilej de înstrăinare dăruit de Mama noastră, Biserica, pentru a ne întări amintirea Sionului de care ne-am îndepărtat atât de mult. Ne merităm această înstrăinare, şi, de altfel, avem nevoie de el datorită păcatelor noastre. Doar prin nevoinţa înstrăinării, pe care o realizăm prin rugăciune, post, pocăinţă, tocmai în această perioadă, putem cugeta la Sionul nostru.

„De te voi uita, Ierusalime”

Slabi şi uitători, deşi suntem în mijlocul Postului Mare, totuşi trăim ca şi cum Ierusalimul nu ar fi existat pentru noi. Ne îndrăgostim de lume, Babilonul nostru; suntem seduşi de frivolităţile „acestei lumi străine” şi neglijăm slujbele şi disciplina Bisericii care ne reamintesc de adevărata casă. Mai mult decât atât, ne iubim chiar răpitorii noştri – căci păcatele noastre ne ţin captivi mai mult decât orice răpitor – şi petrecem zilele postului în lene, deşi ar trebui să ne pregătim pentru a întâlni răsăritul Soarelui Noului Ierusalim, Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos.

Încă mai este timp; trebuie însă să ne amintim de adevărata noastră casă şi să ne plângem păcatele care ne-au înstrăinat de casa noastră. Să punem la inimă cuvintele Sf. Ioan Scărarul: „Înstrăinarea este îndepărtarea de toate, pentru ca gândul să fie făcut nedespărţit de Dumnezeu. Înstrăinarea este iubitoare şi lucrătoare a plânsului celui fără de încetare.” Înstrăinaţi de Rai, trebuie să devenim înstrăinați de lume, pentru a putea nădăjdui în întoarcerea noastră. Putem face aceasta dacă vom petrece aceste zile în post, rugăciune, înstrăinare de lume, participarea la slujbele Bisericii, în lacrimi de pocăinţă, în pregătirea pentru plina de bucurie Sărbătoare de la finalul acestei perioade de înstrăinare; iar prin urmarea acestor lucruri în aceasta vale a plângerii, să ne pregătim pentru şi mai marea Sărbătoare când Domnul nostru se va întoarce să Îşi ia credincioşii săi în Noul Ierusalim, din care nu va mai exista înstrăinare, căci este veşnic.

Fericitul Seraphim Rose

8 comentarii »

  1. A fost lansat sit-ul http://www.hexaimeron.ro, pe care vă invităm să îl vizitaţi, dedicat consmologiei creştin-ortodoxe: Hexaimeron, Cosmologie, Calendar, Astronomie antica

    Comentariu de Admin — iulie 13, 2009 @ 11:39 am | Răspunde

  2. ma imbolnaveste acest Sfant!!imi place il apreciez,n am cuvinte..

    Comentariu de gil — august 17, 2009 @ 4:41 pm | Răspunde

  3. parintele serafim ne aduce cu picioarele pe pamant dar si cu inima in rai…

    Comentariu de catalina — februarie 17, 2010 @ 11:03 pm | Răspunde

  4. vreau să vă întreb dacă sunt cumva traduceri ale revistelor editate cu sprijinul părinţilor din Frăţia Sf. Herman, mă refer aici la Nikodemos şi Orthodox Word…am găsit ceva în engleză, dar pentru a nu pierde diferite idei abordate de ei aş vrea ceva în romînă…

    Comentariu de Andy — iulie 8, 2010 @ 8:53 pm | Răspunde

  5. Biserica a fost primul gand al lui Dumnezeu de a o intemeia,stiind ca omul va cadea avand nevoie de Sion.Imi pare rau ca noi drept credinciosii ortodocsi suntem afurisiti si daca mergem si daca nu mergem la Sfanta Liturgie.Se stie ca daca lipsim 3 duminici ne afuriseste(canonul 11,Sardica sau sinodul ecumenic II Trulan) ,iar daca merge cineva la biserica fara motiv de a nu se putea impartasii, adica nefiind sub canon si nu se Cumineca, nu este vrednic sa se duca la Liturgie.(‘Nu putem spune ca ne impiedica boala sau firea,ci neglijenta ne face nevrednici{Omilia a treia la epist. catre Efeseni}’).De ce nu se Cumineca zilnic macar prunci cei pana la 6 ani????

    Comentariu de cristi — iulie 25, 2010 @ 7:36 am | Răspunde

  6. POEZIE: CREDINTA IN POPOR ! http://www.youtube.com/watch?v=tbUxF8K_Scc

    Comentariu de Ortodox — mai 28, 2011 @ 9:47 pm | Răspunde

  7. Multumesc Lui Dumnezeu ca am citit aceasta talcuire-acum inteleg psalmul intr un mod mai profund, mai personal… psalmii sunt profetici, psalmii sunt actuali pana la sfarsitul veacului si se adreseaza tuturor sufletelor si inimilor deschise, sincere si dornice de a L cauta si cunoaste pe Dumnezeu, de aceea, uneori simt un fior bland atunci cand ii citesc, as vrea sa aprofundez fiecare cuvant, sa l traiesc dar uneori imi e foarte greu din cauza unei raceli a inimii, care parca nu stie sa se lase cuprinsa de iubirea Lui, si gandesc si judec totul cu mintea, din aceasta cauza sunt inca la inceput, foarte la inceput, dar nadajduiesc ca Domnul ma va ajuta sa pun de fiecare data inceput bun si sa cresc tot mai mult-pt ca uneori lenea, alteori lipsa de timp, si alte false motive sau pretexte ma indeparteaza de trairea autentica, ortodoxa, bineplacuta inaintea Lui. Doamne Iisuse Hristoase, milostiv fii mie, pacatoasei !
    Va multumesc mult pt traducere, pt cuvintele Parintelui si pt postare,
    Doamne Ajuta la tot neamul romanesc cel dreptcredincios!

    Comentariu de Alina-Marinela Borodi — septembrie 28, 2011 @ 9:46 pm | Răspunde

  8. […] via: Fericitul Seraphim Rose […]

    Pingback de Fericitul Seraphim Rose – Comentariu la Psalmul 136 | In Tacere — martie 30, 2013 @ 5:55 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.