Cuviosul Seraphim Rose

decembrie 26, 2008

Descoperirea lui Dumnezeu în inima omului – Descoperirea (2)

„Descoperirea lui Dumnezeu în inima omului”

Ieromonah Serafim Rose

Editura Christiana

Bucureşti, 1996

Același lucru poate fi văzut și in alt loc din Noul Testament, unde doi dintre ucenicii lui Hristos călătoreau pe drumul Emausului (Luca 24). Însuși Hristos, in chiar ziua Invierii Sale, apropiindu-Se și mergând împreună cu ei i-a întrebat de ce sunt atât de tulburați. La rândul lor, ei L-au întrebat daca nu cumva este singurul care nu știe ce s-a întâmplat in Ierusalim. Ei I-au spus ca a fost acolo un mare prooroc pe care L-au ucis și Care, apoi, ar fi inviat din morți, dar ei nu știau ce sa creadă. Atunci Hristos a început sa le deschidă inimile și sa le tâlcuiască cele spuse in Vechiul Testament ca avea sa se întâmple cu Mesia.

In tot acest timp, ucenicii nu L-au recunoscut pentru ca El nu venise la ei cu semne și minuni ca sa-i impresioneze. Mai târziu, când au ajuns la Emaus, Hristos S-a facut ca merge mai departe și ar fi plecat de la ei fără sa se lase recunoscut daca ei nu L-ar fi rugat – din simpla dragoste pentru un străin in nevoie – sa petreacă noaptea cu ei. In cele din urma, când a stat împreuna cu ei și „a frânt pâinea” asa cum o făcuse la Cina cea de Taina, li s-au deschis ochii, au cunoscut ca este Insusi Hristos și El S-a făcut nevăzut chiar in fata lor. Atunci au început sa spună unul către altul și sa-si amintească cum ardeau inimile lor pe cale, tot timpul cat a fost cu ei, desi nu-L recunoscuseră. Deci ceea ce i-a făcut sa-L recunoască până la urma a fost aceasta „aprindere a inimii” și nu faptul ca S-a făcut nevăzut in fata lor, caci așa ceva pot face și magicienii. Așadar, mai întâi de toate, nu minunile Îl dezvăluie omului pe Dumnezeu, ci ceva de la Dumnezeu care se revelează inimii pregătite pentru aceasta. Iata ce se intelege prin „aprinderea inimii” prin care cei doi ucenici au intrat in relație cu Dumnezeu Cel întrupat.

Aici vedem cum lucrează asupra omului ceea ce numim noi „revelație” sau „descoperire”: inima este mișcată și transformata de prezenta lui Dumnezeu, sau a cuiva care este plin de Duhul Sfant, sau doar de auzirea adevărului predicat despre El. Tot astfel au avut și apostolii puterea, in primele decenii de la Învierea lui Hristos, sa meargă practic in toata lumea cunoscuta de atunci – in India (si poate chiar in China), la nord, până în Rusia unde locuiau sciții, până în Britania la vest, până în Abisinia la sud – ca sa predice Evanghelia la toate neamurile.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: