Cuviosul Seraphim Rose

decembrie 17, 2008

Descoperirea lui Dumnezeu în inima omului – Descoperirea (1)

„Descoperirea lui Dumnezeu în inima omului”

Ieromonah Serafim Rose

Editura Christiana

Bucureşti, 1996

Daca citeşti intr-o carte de teologie ortodoxa, vei afla ca adevarul nu poate fi descoperit prin puterile neajutorate ale omului. Poţi citi Scripturile sau orice alta carte sfântă şi sa nu inţelegi ce vor sa spună. Un asemenea exemplu aflam in cartea Faptele Apostolilor, in istorisirea despre Apostolul Filip şi famenul etiopian:

Si un înger al Domnului a grăit către Filip, zicând: Ridica-te şi mergi spre miazăzi, pe calea care coboară de la Ierusalim la Gaza; aceasta este pustie. Si, ridicându-se, a mers. şi iată un bărbat din Etiopia, famen, mare dregător al Candachiei, regina Etiopiei, care era peste toata vistieria ei şi care venise la Ierusalim ca sa se închine, se întorcea acasă; si, şezand in carul sau, citea pe proorocul Isaia. Iar Duhul i-a zis lui Filip: Apropie-te şi te alipeşte de carul acesta.

Si alergând, Filip l-a auzit citind pe proorocul Isaia şi i-a zis: Întelegi, oare, ce citesti? Iar el a zis: Cum as putea sa inţeleg, daca nu mă va călăuzi cineva? şi a rugat pe Filip sa se urce şi sa sada cu el. Iar locul din Scriptura pe care-l citea era acesta: „Ca un miel care se aduce spre junghiere şi ca o oaie fără de glas înaintea celui ce-o tunde, asa nu si-a deschis gura sa. Intru smerenia Lui judecata Lui s-a ridicat, şi Neamul Lui cine-l va spune? Ca se ridica de pe pământ viaţa Lui”. Iar famenul, răspunzând, a zis lui Filip: Rogu-te, despre cine zice proorocul acesta, despre sine, ori despre altcineva? Iar Filip, deschizând gura sa şi incepand de la Scriptura aceasta, i-a binevestit pe Iisus. Si, pe când mergeau pe cale, au ajuns la o apa; iar famenul a zis: Iată apa. Ce mă împiedică sa fiu botezat? Filip a zis: Daca crezi din toata inima, este cu putinta. şi el, răspunzând, a zis: Cred ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. şi a poruncit sa stea carul; şi s-au coborât amândoi in apa, şi Filip şi famenul, şi l-a botezat. (8, 26-39).

In aceasta relatare exista câteva elemente supranaturale, mistice: îngerul îi spune lui Filip unde sa meargă (deşi etiopianului i se pare o întâlnire întâmplătoare pe un drum pustiu) si, mai târziu, după Botez, Duhul lui Dumnezeu îl ia pe Filip, care dispare din fata ochilor eunucului. Dar nu acestea l-au făcut pe eunuc sa dorească sa fie botezat şi sa devina crestin. Nu minunile, ci altceva l-a impresionat, ceva din inima lui. Minunile, deşi uneori ajuta pe cineva sa vina la credinta, nu sunt adevărata cauza a acceptării crestinismului.

In acelaşi capitol al Faptelor Apostolilor, citim relatarea despre Simon Magul care a vrut sa dea bani ca sa intre in Biserica şi sa dobândească grandioasele şi făcătoarele de minuni daruri ale Duhului Sfant. şi a vrut acest lucru pentru ca era vrăjitor, „profesie” foarte rentabila intr-o vreme in care, cu cat cineva putea provoca mai multe fenomene supranaturale, cu atât câştiga mai multi bani şi mai multa faima şi pentru ca a văzut ca la crestini se întâmplau mai multe asemenea fapte decât in păgânism.

După cum ştim din Faptele Apostolilor, Apostolul Petru a refuzat cererea lui Simon care a sfârşit rău şi de la care ne-a rămas cuvântul „simonie” pentru încercarea de a cumpăra harul lui Dumnezeu.

Prin contrast, in inima eunucului etiopian s-a schimbat ceva când i-a vorbit Apostolul Filip. In Fapte ni se spune ca a ajuns sa „creadă”, adică inima lui a fost inundata de adevărul pe care-l auzise. Cuvintele Scripturii sunt foarte puternice si, când tâlcuirea lor este corecta, ceva din fiinţa umana „se deschide”, daca inima este pregătita. De aceea L-a primit eunucul pe Hristos din tot sufletul sau. El a devenit alt om şi nu de dragul minunilor, ci de dragul a ceea ce a venit sa aducă Hristos pe pământ.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: