Cuviosul Seraphim Rose

Decembrie 15, 2008

Descoperirea lui Dumnezeu în inima omului – Cautarea (1)

„Descoperirea lui Dumnezeu în inima omului”

Ieromonah Serafim Rose

Editura Christiana

Bucureşti, 1996

De ce studiază cineva religia? Multe dintre motive sunt întâmplătoare, dar daca persoana este serioasa cu adevărat, exista un singur motiv: intr-un cuvânt, pentru a intra in contact cu realitatea cotidiana, atât de repede schimbătoare, aflată in continua degradare, care nu lasă nimic in urma si nu aduce in sufletul omului nici o fericire care sa dăinuie. Orice religie, daca este sincera, încearcă sa descopere contactul cu aceasta realitate. Astăzi as dori sa spun câteva cuvinte despre modul in care Creştinătatea ortodoxa încearcă sa facă acest lucru – adică sal iniţieze in realitatea spirituala pe căutătorul in domeniul religiei.

Căutarea realităţii este o sarcina periculoasa. Probabil ca aţi auzit cu toţii relatări despre tineri ai vremurilor noastre, de căutători care „s-au distrus” încercând sa găsească realitatea, au murit prematur sau au fost târâţi intr-o existenta întunecoasa, rămânând doar cu o fărâma din potenţialul mintii şi al sufletului lor. Eu însumi îmi amintesc de un prieten din zilele propriei mele căutări de acum douăzeci şi cinci de ani, când Aldous Huxley tocmai descoperise presupusa valoare „spirituala” a LSD si-i influenţase pe mulţi sa-l urmeze. Acest tânăr, un căutător tipic in domeniul religiei, care poate ca ar fi audiat un astfel de curs, mi-a spus odată: „Indiferent ce ai spune despre pericolul drogurilor, trebuie sa admiţi ca orice altceva este mai bun decât viaţă americana cotidiana care, din punct de vedere spiritual, este moarta”. Eu n-am fost de acord deoarece, încă de pe atunci, începusem sa întrezăresc ca viaţă spirituala presupune doua direcţii: ea poate sa conducă spre o viaţă mai înalta decât cea corupta cotidiana, dar poate sa duca şi spre una inferioara şi sa producă, literalmente, atât moartea spirituala cat şi pe cea fizica. El si-a urmat calea si, înainte de a împlini treizeci de ani, era o epava de om, îmbătrânit, mintea îi era ruinata şi abandonase orice căutare a adevărului.

Exemple similare pot fi găsite in rândul celor care căuta diferite forme de experienţă psihica, experimentarea stărilor „in afara trupului”, întâlnirea cu O.Z.N.-uri şi altele de felul acesta. (Experienţa sinuciderii in masa din anul 1980, in Jonestown, este îndeajuns pentru a ne reaminti de pericolele inerente in căutarea religioasa). De aproape doua mii de ani, literatura ortodoxa oferă destule exemple instructive de acest gen. Voi cita aici doar unul, din viaţa Sfântului Nichita, care a trăit acum aproape o mie de ani in Lavra Kievului (Pecerska) din Rusia.

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: