Cuviosul Seraphim Rose

septembrie 29, 2008

Un adevărat convertit ortodox din rândul intelectualităţii ruse (5)

„Teologie Apologetică ortodoxă”

Ivan Mihailovici Andreev

Editura Sophia, Bucureşti,2003

Un adevărat convertit ortodox din rândul intelectualităţii ruse

de părintele Serafim Rose

5. De la Askoldov

Andreev a învăţat de la Askoldov şi despre legătura organică, de multe ori complexă, dintre bine şi rău şi despre necesitatea de a alege în viaţa reală „binele fundamental”, chiar dacă este însoţit  de un „rău secundar”. De pildă, ordinea politică şi socială a Rusiei imperiale era un bine fundamental (pentru că se întemeia pe Dumnezeu şi pe ortodoxie), însoţit de rele secundare (defecte morale ale reprezentanţilor săi, nedreptăţi sociale, etc.), în timp ce Revoluţia, până şi în cele mai bune aspecte ale sale, a oferit un bine secundar (corectarea nedreptăţilor), însoţit fiind de un rău fundamental (răsturnarea ordinii stabilite de Dumnezeu şi instaurarea ateismului). În concepţia lui Askoldov, aceasta este cheia de înţelegere a antihristului, care va părea „bun” acelora care au pierdut ierarhia creştină a valorilor şi care nu văd lupta împotriva lui Hristos şi a Bisericii Sale, ascunsă sub masca de „umanitarism”.

Askoldov a deschis larg lui Andreev posibilitatea omului modern de a crede în minuni şi în nemurirea sufletului şi i-a dat „cheia pentru o înţelegere adevărată a evenimentelor lumii contemporane, adică recunoaşterea caracterului apocaliptic al vremurilor noastre”. Când i se aducea aminte de „greşelile” acelor gânditori creştini din trecut, care credeau şi ei că vremurile sunt apocaliptice, „Askoldov replica de obicei că ei nu s-ar fi înselat atunci; şi dădea un exemplu: se întâmplă ca oamenii să fie în preajma morţii şi acest lucru este ştiut şi simţit de ei ca şi de doctorii care îi tratează şi de rudele lor apropiate. Dar după aceasta un astfel de om îşi revine. Nimeni nu poate să spună că nu a fost în preajma morţii, dar după asta şi-a revenit. Tot aşa şi lumea s-a aflat de multe ori în preajma morţii, iar cei care sunt sensibili la problemele religioase au simţit acest lucru, nefiind nici o greşeală în aceasta. Tot aşa şi acum: lumea se află în preajma morţii”.

În continuare, Askoldov l-a influenţat pe Andreev în tradiţiile religioase, prin „concepţia sa religioasă despre suflet, nevoia de puritate şi darul lacrimilor de pocăinţă.” La un moment dat, în timpul celui de-al doilea război mondial, când cei doi se aflau împreună într-o casă mică de lemn şi nu aveau unde să fugă în timpul unui bombardament violent, Andreev a fost uluit atunci când Askoldov, în absenţa unui preot, i-a cerut voie să-şi mărturisească păcatele în faţa morţii. „Niciodată nu voi uita această mărturisire: o pocăinţă mai sinceră decât aceasta ar fi greu de imaginat”.

Pe scurt, Askoldov l-a adus pe Andreev, prin influenţa sa intelectuală, morală şi religioasă în pragul unei adevărate conştiinţe creştin ortodoxe. Însă curând, discipolul avea să-şi depăşească mentorul. Deşi ortodox în religia sa, Askoldov a avut câteva concepţii eretice, iar Andreev a început să se certe cu el pentru aceasta, încercând să-şi convingă mentorul să devină „în întregime” ortodox, şi să renunţe la concepţiile greşite. Dragostea şi prietenia profundă a acestor doi bărbaţi care urmau să împărtăşească  împreună ani de viaţă sovietică, exil şi război au produs cel mai emoţionant rezultat  pe patul de moarte al lui Askoldov, în Germania, în anul 1945, de unde îi scria lui Andreev că se hotărâse, în sfârşit, să-şi ardă lucrarea sa Despre reincarnare, devenind pe de-a întregul împăcat cu toate, în mare măsură datorită influenţei lui Andreev.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: