Cuviosul Seraphim Rose

Septembrie 25, 2008

Un adevărat convertit ortodox din rândul intelectualităţii ruse (4)

„Teologie Apologetică ortodoxă”

Ivan Mihailovici Andreev

Editura Sophia, Bucureşti,2003

Un adevărat convertit ortodox din rândul intelectualităţii ruse

de părintele Serafim Rose

4. Universitatea din Sorbona

În primii ani ai regimului sovietic, Andreev a studiat şi literatura la Universitatea din Petersburg. Într-adevăr, interesul său pentru psihiatrie fusese trezit la început de adâncimile sufletului omenesc, pe care le-a descoperit în romanele lui Dostoievski. Până şi în literatură căuta, înainte de toate, adevărul.

Forţa şi profunzimea intelectuală a anilor de studenţia ai lui Andreev sunt într-adevăr uimitoare. Evident, fiind un om genial, el a primit în aceşti ani trei doctorate; câţiva ani mai târziu urma să adauge un al patrulea: teologia.

Din punct de vedere filosofic, Andreev a devenit în acest moment ţinta influenţei lui N. Lossky, unul dintre cei mai renumiţi filosofi ruşi ai timpului, un „idealist” şi un „intuiţionist” (dar destul de „liberal” în ortodoxia sa), care l-a adus pe Andreev puţin mai aproape de propriile sale rădăcini ortodoxe. Însă cel mai important eveniment al vieţii sale intelectuale  a fost întâlnirea, la Universitatea din Petersburg, în 1919, cu S.A. Askoldov, filosoful rus care îi fusese descris de Bergson la Paris.

Natura influenţei lui Askoldov asupra lui Andreev nu poate fi înţeleasă prin referire la jalnica lume academică de astăzi, care este orientată spre transmiterea de cunoştinţe şi opinii „fragmentate” şi nu a unei concepţii complete despre lume. „Pentru prima dată după Bergson”, scrie Andreev, „am simţit o străfulgerare spirituală, întâlnindu-mă cu un om de geniu. Am simţit că găsisem, în sfârşit, un adevărat mentor”. „Am învăţat de la el adevărata filosofare”. Askoldov l-a învăţat multe despre filozofie şi i-a făcut cunoştinţă cu propriii prieteni filosofi, cum ar fi: părintele Pavel Florenski, şi părintele Teodor Andreev. Însă cu mult mai important este faptul că Andreev a asimilat de la mentorul său o întreagă atitudine a minţii şi sufletului. Era exact ceea ce avea nevoie de acum înainte pentru propria creştere spirituală.  „Tot ceea ce am ajuns să ştiu despre ceea ce scrisese Askoldov a produs asupra mea o impresie extraordinar de puternică, pentru că răspundea direct şi clar celor mai profunde întrebări ale spiritului meu.”

Askoldov avea o „disponibilitate constantă pentru dreptate şi adevăr… Înşelătoria intelectuală declanşa întotdeauna în el o explozie de nemulţumire” Andreev însuşi a moştenit de la mentorul său această corectitudine intelectuală, prin care nu putea tolera nici cea mai mică urmă de înşelătorie sau prefăcătorie, fie în domeniul filosofiei, fie în cel al vieţii bisericeşti.

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: