Cuviosul Seraphim Rose

august 1, 2008

Ortodoxia si Religia Viitorului – „Noua spiritualitate” fată în fată cu Crestinismul

„Ortodoxia şi Religia Viitorului”

Ieromonah Serafim Rose

Trad: Mihaela Grosu

Prezenta cultelor orientale în Vest s-ar putea exemplifica la nesfârsit; în fiecare an apar culte noi, sau variante noi ale altora vechi. Fapt interesant, însă, este că pe lângă cultele specific religioase, se manifestă prezenta din ce în ce mai intensă, în ultimele decenii mai ales, a asa numitelor culte de constiintă (cum sunt ele numite de foarte populara revistă de stiri U. S. News and World Report, 16 Feb. 1976), culte ce se delimitează clar de orice preocupare religioasă.

Aceste grupuri de „terapie mintală” includ organizatii, precum „Erhard Seminars Training” (fondat în 1971), „Rolfing”, „Silva Mind Control” (Controlul mintal Silva) si încă multe alte forme de „seminarii” (întâlniri) si „bio-răspuns” (biofeedback), care oferă cu toatele o „descătusare a tensiunilor” si o „captare a potentialelor ascunse” ale omului, exprimate într-un jargon „stiintific” de secol XX, mai mult sau mai putin plauzibil. De asemenea, se mentionează si alte miscări de „constiintă”, care sunt mai putin la modă astăzi, de la „Stiinta crestină” si „Stiinta mintală”, până la „Scientologie”.

Toate aceste miscări sunt incompatibile cu Crestinismul. Crestinii ortodocsi nu trebuie să aibă absolut nimic de-a face cu ele.

Si iată de ce suntem atât de categorici:

1. Aceste miscări nu au nici o fundamentare în traditia si practica crestină, ci sunt pur si simplu fructul religiilor păgâne orientale sau al practicilor spiritiste moderne, mai mult sau mai putin diluate, si prezentate adesea ca fiind „lipsite de continut religios”.

Nu numai că învătătura lor este gresită si în totală discordantă cu doctrina crestină despre viata duhovnicească; dar prin experientele lor religios – păgâne si prin experimentele lor psihiste ele pun în pericol sănătatea mintală a celor care le devin victime, ducând la dezastru psihic si la pierderea sufletului pentru totdeauna, stiind că fără Hristos si fără Biserică, nu este mântuire.

2. Mai precis, experientele de „tăcere spirituală” pe – care le oferă diferitele tipuri de meditatie, fie cele asa-zis lipsite de continut religios (precum meditatia transcendentală, unele forme de Yoga si Zen si cultele seculariste), fie cele cu continut religios păgân (precum Hare Krishna, „Divine Light Mission”, „Organizatia celor 3H” etc. ), conduc în întregime într-o zonă spirituală „cosmică” unde partea cea mai profundă a personalitătii umane intră în contact cu fiinte spirituale reale.

Aceste fiinte, pentru omul aflat în starea de după căderea din Rai, nu sunt altceva decât demonii sau spiritele căzute, care se află în cea mai mare apropiere fată de om [1]. Chiar cei care practică meditatia zen-budistă, în pofida eforturilor lor de a trata cu precautie „experientele spirituale”, vorbesc si ei despre întâlniri cu aceste spirite (în care se amestecă bineînteles si o anumită doză de imaginatie), pretinzând că nu se lasă în nici un fel „contaminati” de ele [2].

3. Partea cea mai periculoasă a acestor „initieri” constă în aceea că ele scapă controlului constient al vointei omului; astfel, odată „initiat” în aceste „culte de constiintă”, este adesea cu neputintă să te mai opui participării la experiente psihice nedorite

Rezultă că „noua constiintă religioasă” este un dusman al Crestinismului cu mult mai puternic si mai periculos decât au fost vechile erezii din trecut. Deoarece atunci când se pune accentul pe experientă în detrimentul doctrinei, atunci însăsi învătătura după care putem distinge si identifica binele de rău cade sau devine inoperantă, iar duhurile necurate au cale liberă de atac, datorită pasivitătii si „deschiderii” pe care le exaltă toate aceste noi culte; ele nu fac altceva decât să transforme persoana umană în unealtă pasivă a manifestărilor demonice.

Faptul acesta este demonstrat de numeroasele studii care s-au făcut asupra acestor „culte de constiintă”. Ele dau în vileag evolutia progresivă a acestor experiente, care la început sunt „bune” sau „neutre”, pentru a deveni în final ciudate, terifiante si în ultimă instantă indubitabil demonice. Chiar latura strict fizică a unor discipline psihice, precum Yoga este periculoasă, pentru că aceasta derivă din ea si predispune la atitudini si experimente psihice care sunt de fapt scopul initial si permanent al practicii Yoga.

Puterea de seductie a „noii constiinte religioase” este atât de mare încât ea se poate înstăpâni chiar si asupra acelora care afirmă cu tărie că sunt crestini. Nu este vorba aici doar despre cei care se complac în sincretismele sau combinatiile artificiale dintre crestinism si cultele orientale la care ne-am referit mai sus; ci, mai grav, este vorba si despre cei care se consideră pe ei însisi niste crestini înflăcărati. Profunda ignorare a autenticei trăiri crestine din zilele noastre creează conditiile proliferării unei false „spiritualităti” crestine, a cărei natură este strâns înrudită cu „noua constiintă religioasă”.

În capitolul VII vom studia îndeaproape cel mai răspândit curent de „spiritualitate crestină” de astăzi. Din el se desprinde clar spectrul terifiant si amenintător al „noii constiinte religioase” care îsi recrutează victimele mai ales dintre rândurile crestinilor bine intentionati, chiar ortodocsi, la o scară atât de întinsă, încât este cu neputintă să nu vedem în acest fenomen un alt semn apocaliptic al vremilor, în care înselăciunea va fi atât de mare, încât ea va cuprinde aproape întreaga omenire. Asupra acestui subiect vom reveni la sfârsitul cărtii de fată.


[1] Vezi episcopul Ignatie Briancianinov cu expunerea lui despre învătătura ortodoxă asupra perceptiei senzoriale si mintale a spiritelor si asupra deschiderii portii simturilor omului in The Orthodox Word, no. 82, 1978

[2] Vezi Jiyu Kennet, How to Grow a Lotus Blossom, Shasla Abbey, 1977 – relatarea viziunilor din pragul mortii ale unei maestre de Zen

17 comentarii »

 1. Condamnarea practicilor care pun „accentul pe experientă în detrimentul doctrinei” este cea mai mare ineptie pe care ar putea cineva s-o faca. In conditiile in care 99% din crestini habar n-au ce inseamna a fi crestin, biserica ar trebui sa se preocupe mai degraba de popularizarea esentei invataturii crestine (care indeamna la acceptare, nu la condamnare) decit de ceea ce incearca sa faca organizatii sau indivizi care incearca totusi sa constientizeze individul modern, angoasat si lipsit total de repere spirituale. O evaluare pertinenta a indivizilor care isi spun „crestini” ar trebui sa scoata in evidenta faptul ca cei mai multi dintre ei nu au citit nici o data in viata macar in intregime Biblia, nu cunosc Crezul si destul de multi abia daca stiu Rugaciunea Domneasca, nu au idee de modul in care trebuie (si aici ma refer si la clerici) sa aiba loc Taina Spovedaniei, si merg la biserica doar la evenimente precum Pastele si Craciunul, a caror semnificatie reala nu o percep in totalitate. Faptul ca omul modern s-a indepartat de Dumnezeu si nu mai percepe sacrul in viata sa ca pe ceva normal (nici chiar in comunitatile rurale unde sacrul era mai bine perceput), se datoreaza in mare parte si Bisericii, (indiferent ca vorbim de Biserica Ortodoxa sau de alte biserici), care nu este capabila sa ofere raspunsuri pertinente la intrebari din ce in ce mai indraznete, si a carei singure activitati de culturalizare a religiei, (ortodoxe in special), este limitata la cursurile de Religie din scoli, dupa manuale care seamana paradoxal de bine cu lectiile de „politica comunista” care se tineau pe timpul lui Ceausescu. Parerea mea personala este ca inainte de a vedea paiul din ochiul altuia, ar trebui sa vedem birna din ochii nostri, si dupa ce o dam jos, ne putem ocupa si de paiul altuia, daca nu cumva vom constata cu uimire ca intre timp a disparut si ceea ce credeam a fi in trecut o problema. O alta nemultumire a mea si a omului modern in general este lipsa de implicare a clericilor in viata comunitatii, lipsa concretizata prin neacordarea de sprijin pentru familiile foarte sarace (cu exceptia cazurilor izolate), preocuparea prelatilor fiind de a duce ei o viata lipsita de griji (e usor de observat, averea celor mai multi prelati este mai mare decit media) in loc sa sprijine pe cei in nevoie. Cred ca o cercetare pertinenta a celor enuntate de mine ar trebui sa fie subiectul unei carti privind decaderea spirituala a omului, si nu „Ortodoxia si Religia Viitorului – “Noua spiritualitate” fată în fată cu Crestinismul”!
  Sa fiti iubiti!

  Comentariu de Marcel — august 28, 2008 @ 6:32 pm | Răspunde

  • cred ca, problema personala reflecta superficialitatea. Fiecare suntem „rezultatul HARABABURII familiilor noastre”, referindu-ma la bagajul de gene si ideii transmise din generatie in generatie, pe plan individual vorbind. De aceea concluzia ca sa vedem barna din ochiul nostru si apoi paiul din ochiul altuia si sa ne luam de clerici care pana la urma nu-s detasati din rai ci au devenit clerici conjuctural, apoi sa asamblam toate astea ca sa ne convina noua un anumit tip de gandire si surogat de crestinism, toate astea nu pregatesc decat premizele ecumenismului si apoi ale satanismului. De aceea, fara a judeca pe nimeni trebuie sa citim mai inatai, sa intrebam pe cunoscatorii dogmelor si doctrinelor crestin ortodoxe si apoi sa ne confruntam in ideii. Tot ce se intampla ca si in situatia noastra, in care unul isi da cu parerea si altul raspunde, adica eu, sunt „barfe” si nu ideii ce pot deveni puncte de referinta. Referinta o gasim in ceea ce deja este. a fost si va fi, in cartile consacrate si scrise de cei care au fost sfintiti. Aceia sunt cei ce cred ca merita a fi „ascultati”. Cu stima,

   Comentariu de stratone dumitru — august 15, 2009 @ 10:27 pm | Răspunde

 2. Eu gasesc aceasta carte a Cuviosului Serafim Rose foarte binevenita. Noua spiritualitate nu este altceva decat calul troian prin care fortele intunericului doresc sa distruga singura credinta dreapta : crestinismul ortodox. Cunosc persoane cu destula istetime, cultura, capacitate de a intelege lucrurile , care se considera evoluate spiritual doar pentru ca au luat din acest ghiveci new age ceea ce le-a fost comod si pe plac ( de la musulmani desfraul, de la chinezi feng shui, de la indieni, exercitiile yoga, etc) si nici nu au idee cat de rataciti sunt. Dar nu doar rataciti, ci tradatori. pentru ca au tradat credinta pe care milioane de mucenici au aparat-o cu sangele lor.
  Iar de aceasta stare de fapt, nu biserica e vinovata, ci neglijenta fiecaruia si delasarea. Cine merge la biserica si are urechi de auzit, aude! Cine sta la tv si isi spala creierul acolo, sau la scoala ateista care iti vara in cap mai mult minciuni decat informatii folositoare, e pierdut.

  Comentariu de Dana — noiembrie 28, 2008 @ 12:24 am | Răspunde

 3. Sincer sa fiu Dana, eu vreau doar sa cercetez in pace si iubire, asa ca nu te supera pe mine daca tin sa te intreb cate carti de prezentare a filozofiei „yoga” ai citit (a pus ghilimele ca exista mai multe feluri, fiecare pune accentul pe altceva, eu prefer pe cea „taoista” i.e. Tao Yoga )… deci nu carti de autor care erau impotriva yoghinilor , ci si carti scrise de autori ce prezinta cum ar fi Mantak Chia … prin cercetare,cunoastere mi-am dat seama de pacatele mele…

  Comentariu de Yoga — ianuarie 2, 2009 @ 3:16 am | Răspunde

 4. Stimate Domnule Marcel,

  Sunt de acord cu faptul ca foarte multi oameni sunt crestini doar cu numele si nu stiu nimic despre adevarata traditie si filosofie crestina si ca in acelasi timp si multi Preoti sunt oameni de nimic, care nu cauta decat castigul propriu sau in cel mai bun caz sunt indiferenti. Tocmai de aceea oamenii pleaca din sanul Bisericii si se indreapta catre alte practici mai usor de inteles, mai „interesante” pentru mintea lenesa pe care o au si ai caror lideri sunt de cele mai multe ori oameni foarte carismatici ( din diferite motive ). Daca nu ar fi fost lenesi ar fi citit Biblia si ar fi fost mai interesati de problemele sufletului lor, nu ar fi asteptat sa fie acaparati de o secta.
  Trebuie sa tinem cont de faptul ca Seraphim Rose nu era un astfel de Preot decazut, ci un om care neavand nici o legatura cu Biserica Ortodoxa a simtit chemarea lui Dumnezeu si s-a calugarit. Si din perspectiva Dumnealui a putut sa critice si sa vada „paiul din ochiul altuia”, nu din cea a unui neavenit care nu stie despre ce vorbeste, dar critica de dragul criticii.
  Se condamna practicile care pun accentul pe experienta in detrimentul doctrinei pentru ca foarte multi fac greseala de a incerca sa se apropie de Dumnezeu prin mijloace proprii sau gresite si ajung sa aiba o perceptie total gresita si convingeri bolnave. As face o paralela cu invatamantul din Romania unde se pune accentul pe teorie mai mult decat pe practica ( lucru gresit intr-o oarecare masura ): este greu pentru multi sa invete teoria inainte de a vedea o aplicatie, dar cei care reusesc sunt mult mai bine informati si stapanesc mult mai bine domeniul decat cei care stiu mai ales din punct de vedere practic, dar nu stiu ce sta in spatele acestei pratici ( ex: sistemul american ).

  Sanatate!

  Comentariu de Bogdan — ianuarie 15, 2009 @ 10:22 pm | Răspunde

 5. Problema nu cred ca consta in faptul ca tu studiezi sau nu in iubire si pace..ci in ce fel de iubire si pentru cine..iti dau un exemplu..un calugar s’a retras intr’o pestera unde studia in ‘iubire si pace’ si a stat acolo izolat 20 de ani si a invatat pacea ..dar acolo nu era deranjat decat de o musculita,de un vant mai rece lucruri de genul,si dupa ce a decis a ajuns la un nivel de iubire si pace foarte mare a crezut ca e bine sa iasa in lume,sa vada ce se intampla..si a coborat din pestera si a ajuns intr’un targ unde era mare aglomeratie si un barbat la calcat din greseala pe picior,iar calugarul in momentul acela s’a infuriat s’a rastit la el si a vrut sa sara la gatul barbatului.insa si’a dat seama si a ramas consternat ca a stat atata timp meditand in ‘pace si iubire’ si nu a realizat nimic.Concluzia este ca era o iubire egoista,iubire se sine..care nu mai este iubire..iubirea vine doar prin Dumnezeu si de la Dumnezeu pentru ca El este Iubire..nu te poti vindeca tu singur prin tine..ci te vindeci pe tine si te descoperi PRIN DUMENZEU..nu prin tine..cum fac majoritatea yoghinilor.Din cate stiu taoismul decurge din observarea efectelor benefice ale naturii si se bazeaza foarte mult pe puterea naturii..insasi natura devine un dumnezeu..ceea ce este o interpretare gresita..tocmai prin observarea acelor lucruri ar trebui sa iti dai seama de puterea lui Dumnezeu si de ce inseamna Dumnezeu in credinta ortodoxa( daca ai fi studiat cat de putin ai fi stiut).TU NU TE VINDECI PENTRU CA OBSERVI CA NATURA ARE PUTERE VINDECATOARE SI INFLUENTEZI TU ACELE PUTERI SAU TE LASI PRADA LOR CI TE VINDECI PRIN DUMNEZEU SI HARUL SAU..DIN CARE DECURG SI ACELE PUTERI VINDECATOARE ALE NATURII….nu stiu daca ai auzit de rugaciunea inimii..care este o rugaciune curata,vindecatoare,si aducatoare de adevarata pace si dragoste.Si samanii de pe vremuri intrau in contact cu spiritele naturii(citeste Ioan Petru Culianu) care erau ‘vinedcatoare’ sau aduceau viziuni.Doar ca acele spirite erau demoni care intrau cu toata puterea si cu tot consimtamantul samanului in subconstientul sau..ai grija daca nu cumva te lasi prada acestor demoni si nu iti deschizi subconstientul prin diferite metode si tehinici taoiste si in felul acesta te ‘vindeci’.Apropo de biserica citeste Cand pietrele vorbesc de Savatie Bastovoi,poate te dumiresti mai bine.

  Comentariu de andrei — ianuarie 15, 2009 @ 10:56 pm | Răspunde

 6. ce sa spun, e super site-ul.Eu am facut yoga un an.Nu pot spune ca mi-a fost rau sau bine.Il cautam pe Dumnezeu si aveam nevoie de raspunsuri, sa-mi lisnistesc nelinisitle metafizice.MI-au fost de folos asanele pentru spate, etc.si cand ma apuc de un lucreu devin obsedata de el ca sa il fac bine .Dar tipii de acolo,instructorul si discipolii lui, cu practicantii inversunati m-au nelinistit de cateva ori, adica atunci cand spuneau ca poti iubi pe orisicine…sa sublimezi dragostea fizica ,sa o transfigurazi, pretxt fizicul pentru a ajunge la transcndental….etc.Baliverne…Constiinta divinae cel mai veridic si autentic lucru pe care ni l-a sadit Bunul Dumnezeu.Stii cand ceva e fals pentru ca Ea iti semnaleaza asta.Cititi Arsenie Boca , este perfect si nu ai cum sa nu plingi , pentru ca realizezi ce esti si cine esti.Eu m-am intors din ratacirile mele oculte si sper sa ramin aici ,stabiladar stiu ca diavolul e uns cu de toate si ca stie si el multe si ca ma poate rataci din nou.
  Cel mai bun medicamnt este RUGACIUNEA LUI IISUS pe care o roetesc cand pot si trebuie mai des spusa si mai ales simtita. Cititi sfintii parinti si nu mai aveti nevoie de nici un filozof maret…care iti satisface orgoliul si vanitatea omeneasca .Cartile Sfinte ne fac prn exprimarea lor simpla ,directa sa plingem si sa ne pocaim pentru nimicnicia noastra.
  Doamne Ajuta Necredintei Mele

  Comentariu de anca — august 4, 2009 @ 11:55 pm | Răspunde

 7. Ok, observ ca esti bine indoctrinat in crestinismul ortodox, dar nu inteleg cate lucruri…In dezbaterile tale aduci tot felul de argumente impotriva eliberarii constiintei ,acest lucru fiin posibil, dupa spusele tale, doar prin crestinismul ortodocs.Dar ti-ai pus vreodata problema ca poate si tu la randul tau esti indoctrinat si statistic vorbind exista la fel de multe sanse sa te inseli in privinta „alegeri” facute?? Pe langa doctrina religioasa ai studiat Nietzsche?? Unul din pionierii cunoasterii individuale, organizatia pe care tu lupti sa o pastrezi pura , biserica,reprezentatul crestinismului e patata cu practici eretice si acum este indoctrinata chiar si politic,unde apare eliberarea de sine cand „invatatorii” sunt prizonieri ai vicilor si a crezurilor materiale? Nietzche zice el ceva: „Dumnezeu e mort! Tu si eu L-am omorat…”

  Comentariu de manifest urban — octombrie 22, 2009 @ 12:38 am | Răspunde

  • Tu și eu Îl omorâm, dar El a inviat si a biruit moartea!

   Comentariu de LC — noiembrie 18, 2009 @ 4:10 pm | Răspunde

   • Nu cred ca se referea la masacrul biblic, ci la faptul ca il omoram noi oameni zilnic in subconstientul nostru, prin ratiune, prin evolutie.Daca analizezi usor evolutia umana ai sa vezi ca in mileniul 3, D-zeu desi ramas in continuare atotputernic are mai putine minuni si puteri atribuite, pt ca o parte le-am deslusit cu ratiunea si acum le practicam chiar si noi…inclusiv creatia…puterea de a crea…

    Comentariu de manifest urban — noiembrie 18, 2009 @ 5:54 pm

 8. YOGA ESTE DEMONICA !
  http://carteromaneasca.wordpress.com/2012/07/26/yoga-este-demonica/

  Comentariu de cristi r — octombrie 29, 2012 @ 7:36 pm | Răspunde

 9. ”Într-o discuție despre religie și libertate avută cu Dalai Lama, puțin provocator, i-am pus o întrebare, care mi se părea foarte importantă:

  – Sfinția Voastră, care religie considerați că este cea mai bună?

  Credeam că va raspunde: Budismul tibetan sau Religiile orientale cu mult mai vechi decât creștinismul.

  Dalai Lama s-a oprit, mi-a surâs și, privindu-mă drept în ochi… M-a surprins, căci se simțea provocarea din întrebarea mea.

  Mi-a răspuns:

  – Cea mai bună religie este cea care te apropie de Dumnezeu. Este cea care face din tine, o persoană mai bună.

  Puțin surprins de răspunsul său plin de înțelepciune, l-am întrebat din nou:

  – Ce ne face sa fim mai buni?

  El a răspuns:

  – Tot ceea ce nu ne lasă indiferenți la suferința aproapelui
  și ne face sa fim mai sensibili,
  mai detașați,
  mai amabili,
  mai umani,
  mai responsabili,
  mai corecți și cinstiți.
  Religia care-ți oferă și-ți recomandă toate acestea, este cea mai bună religie”

  Departe de mine ideea de a ridica in slavi budismul sau alta religie, cult, filozofie, etc dar ma intreb de ce tot timpul aceasta discutie in care crestinismul este ridicat in slavi iar restul…rataciri, etc.

  Parerea mea este ca peste tot sunt bube si pot exista deraieri, probleme, atata timp cat individul nu se deschide la minte si mai ales la inima, daca nu intelege idea de compasiune si toleranta.

  N-am putea oare sa ne concentram si pe partile bune ale celorlalte religii, sa recunoastem ca exista si sa le tratam cu respect? Fiecare dintre noi suntem diferiti, poate ca unora ne este dat sa ratacim tocmai ca sa intelegem ca trebuie sa devenim mai buni si mai toleranti dar asta nu inseamna ca aia e buna, aia e rea, aia e…etc.

  Sunt de acord ca anumite pratici pot fi periculoase pentru cei limitati si aici sunt de acord cu interdictia sau cu parerea parintilor de a nu iesi din sferele crestinismului. Sunt de accord cu interdictia si in cazul unor practici sau urmarea unor indrumatori spirituali care nu au o moralitate inalta. Sunt de accord sa ne pazim, sa fim cu capul pe umeri si sa nu inghitim orice gogomanie. Personal, prefer sa culeg doar ce-I bun din fiecare practica sau religie din afara crestinismului, tot ce ma apropie mai mult de Divinitate si care ma poate transforma intr-un om mai bun si incerc sa ma tin aproape de IIsus, Maica Domnului sau Parintele Arsenie Boca.

  Nu stiu daca e bine s-au rau dar citind anumiti autori ’’pagani’’ am inteles mai bine de ce nu trebuie sa barfesti, sa vorbesti de rau, sa faci rau, idea de compasiune, am inteles ca Dumnezeu nu este numai in biserica, ci peste tot, de la firul de iarba, in mine, in noi toti, m-a ajutat sa inteleg ce greseli fac.Poate gresesc, cine stie, asa gandesc acum.La cum se desfasoara lucrurile in aceasta lume, e musai nevoie de o religie, credinta, practica, care sa ne ajute sa fim mai toleranti fata de oameni, animale, natura, asta inseamna respect pentru Dumnezeu care cum spuneam, este peste tot.

  Va urez tuturor: bucurie in suflete si ‘’sa va manance raiul’’.

  Comentariu de maia — octombrie 31, 2013 @ 1:22 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: