Cuviosul Seraphim Rose

Iulie 30, 2008

Ortodoxia si Religia Viitorului – Tantra Yoga în muntii din New Mexico

„Ortodoxia şi Religia Viitorului”

Ieromonah Serafim Rose

Trad: Mihaela Grosu

Pe un platou situat la o altitudine de 2250 m înăltime în Muntii Jemez din nordul statului New Mexico s-au strâns o mie de tineri americani (cei mai multi între 20 si 25 de ani) pentru a petrece zece zile de exercitii spirituale; era perioada solstitiului de vară din iunie 1973. Se sculau la ora 4 dimineata în fiecare zi si se adunau la un loc înainte de răsăritul soarelui (înfăsurati în pături căci diminetile erau înghetate) pentru a sedea în siruri, direct pe sol, în fata unei estrade în aer liber. Ei îsi încep ziua rostind o mantra în limbaj Punjabi (varietate de sanscrită) pentru a „se încălzi” în vederea exercitiilor ce urmează.

Mai întâi era vorba de mai multe ore de yoga kundalini, adică niste exercitii fizice extrem de obositoare, de cântări si meditatie, cu scopul de a atinge un control constient al proceselor fizice si mentale din propriul corp, care astfel să devină pregătit pentru „o revelatie interioară a lui Dumnezeu”.

Apoi are loc ceremonia înăltării celor două drapele: al celui american si al celui care reprezintă „natiunea Vărsătorului” – această „natiune” fiind de fapt poporul „Epocii Vărsătorului” sau al „mileniului” pentru care se pregăteste acest cult; în timpul înăltării acestor steaguri se cântă „God Bless America” (Doamne, binecuvântează America) si se rosteste o rugăciune pentru poporul american. Se serveste apoi un mic dejun vegetarian (care este comun aproape tuturor noilor culte) si încep conferintele pe teme spirituale si practice; după care cu totii se pregătesc pentru o lungă sedintă de tantra yoga.

Până acum (1979) tantra yoga nu s-a practicat de loc în Vest, iar de auzit s-au auzit foarte putine lucruri despre ea. Specialistii sunt cu totii de acord că practicarea ei este extrem de periculoasă, ea având întotdeauna loc între bărbati si femei, obtinându-se astfel potentiale de energie psihică foarte puternice care necesită control si supraveghere strictă. Se mai afirmă că există un singur maestru de tantra yoga în viată pe pământ la un moment dat; iar exercitiile „Solstitiului” din New Mexico au fost conduse de „Marele Tantric” al zilelor noastre, Yogi Bhajan.

Toti, îmbrăcati cu costume identice albe, stau asezati pe jos, în siruri drepte, bărbati fată în fată cu femei, strânsi umăr la umăr în lungul sirurilor si aflându-se cu spatele la sirul de alături. Cam zece astfel de siruri duble se întind pe o lungime de peste 20 m dinspre estrade; iar supraveghetorii au în permanentă grija ca sirurile să fie perfect drepte pentru a se asigura perfectul „flux” al „câmpului magnetic”.

Începe intonarea mantrelor, cu o invocare specială a duhului acelui guru care este „protectorul special” al lui Yogi Bhajan. Yogi Bhajan în persoană, care este el însusi un bărbat foarte impresionant la vedere (foarte înalt (l, 95m) îmbrăcat complet în alb, cu barbă neagră si purtând turban) apare pe scenă si începe să prezinte „visul” său despre „o natiune nouă, puternică si creatoare” în America, care se poate făuri cu ajutorul exercitiilor spirituale de astăzi; adică cu ajutorul exercitiilor tantra, cheia acestei pregătiri pentru noua natiune, care îi poate ajuta pe oameni să treacă de la nivelul de „constiintă individuală” la cel de „constiintă de grup” si în final la un nivel de „constiintă lărgită universală”.

Si exercitiile încep. Ele sunt extrem de dificile, cerând efort fizic foarte mare care provoacă dureri precum si stări foarte puternice de teamă, furie, iubire etc. Toată lumea trebuie să facă exact acelasi lucru în exact acelasi moment; trebuie rămas un timp îndelungat nemiscat în aceeasi postură dificilă; exercitii si mantre complicate trebuie executate în perfectă coordonare cu partenera (partenerul) si cu toti ceilalti de pe acelasi sir; un singur exercitiu poate să dureze între 31 si 61 de minute, în această activitate intensă de grup constiinta individuală într-adevăr dispare si apar efecte deloc surprinzătoare: epuizare fizică si uneori paralizie temporară, sau epuizare emotională si euforie. Mai mult, dat fiind că în cadrul „Solstitiului” comunicarea cu celălalt este interzisă, cei prezenti nu au nici o posibilitate de a evalua rational experienta prin care trec împreună; scopul fiind acela de a efectua o schimbare radicală în chiar interiorul fiintei.

După orele de după amiază petrecute în studiul artelor martiale (de autoapărare), al medicinii practice si al modului în care se organizează un ashram, se mai serveste o dală masa (tot vegetariană) si se trece la o seară de „cântece spirituale”; este vorba de mantre sanscrite aranjate pe muzica „rock” la modă sau pe muzica folk; se obtine astfel atmosfera unui „festival rock” de „adorare entuziastă” sau „rugăciune veselă” prin care Yogi Bhajan se străduieste să facă din această religie o religie „tipic americană”[1].

Religia descrisă mai sus este o adaptare modernă a religiei Sikh[2] din India de nord, combinată cu o serie de practici yoga.

Supranumită „Organizatia celor 3H” (Healthy-Happy-Holy Organization – Organizatia Sănătate-Fericire-Sfintenie), ea a fost fondată în 1969 la Los Angeles de Yogi Bhajan care venise initial în America pentru a preda într-o universitate si doar din întâmplare a devenit lider religios; sau mai curând printr-un concurs de împrejurări: a remarcat interesul pe care cursurile sale de yoga îl stârniseră tinerilor „hippie” din California de Sud. Combinând setea de „spiritualitate” a acestora cu propriile sale cunostinte despre religiile indiene, el a pus bazele unei religii „americane” care diferă de cele mai multe din religiile indiene prin accentul pe care îl pune pe aspectul practic al vietii în această lume. Tuturor membrilor acestei religii li se cere să aibă o viată de familie stabilă, un loc de muncă serios (nu o sinecură) si o implicare în viata socială.

De la înfiintarea ei în 1969, „3HO” (Org. celor 3 H) s-a extins la peste 100 de ashram-uri (comunităti ce servesc ca locuri de întruniri pentru nerezidenti) în orase americane si de asemenea în Europa si Japonia. Desi la suprafată ea este foarte distinctă de noile culte orientale (membrii plini trec ulterior în mod formal la religia Sikh prin aceea că arborează turbanul si îmbrăcămintea albă), „3HO”se identifică totusi cu ele prin aceea că scopul declarat (prin care îi si câstigă pe tinerii „hippie”) este acela de a atinge starea de constiintă „lărgită” sau „universală”, sau „transcendentală”, văzându-se pe sine ca „avangarda” ce va schimba fata lumii în sensul grăbirii noii epoci (new age) milenariste (al cărei simbol astrologie este considerat de cele mai multe grupuri a fi „Epoca Vărsătorului”).

Pe lângă cultele hinduiste care promovează în mod evident o mentalitate bazată pe autosugestionarea sistematică că lumea e minunată asa cum e ea, „Organizatia celor 3 H” este si ea un „semn al vremilor”, prin faptul că militează pentru o Americă „sănătoasă, fericită si sfântă” din care însă Hristos lipseste cu desăvârsire. Nu mai există nici o îndoială că, atunci când auzim pe câte un american „fericit” vorbind. cu convingere si seninătate despre Dumnezeu si îndatoririle lui religioase fără nici cea mai vagă referire la Hristos, epoca „post-crestină” nu mai este o exagerare sau o figură de stil, ci o realitate de netăgăduit.


[1] The New Religious Consciouness, pp 8-l8.

[2] Populatia Sikh din India se caracterizează prin această mentalitate practică, ea constituind mai ales clasa negustorilor.

Anunțuri

2 comentarii »

  1. […] totii de acord că practicarea ei este extrem de periculoasă, ea având întotdeauna loc între … citeşte mai multgo!Lasă un comentariu […]

    Pingback de Tantra Yoga în viaţa de zi cu zi — Februarie 25, 2011 @ 2:29 pm | Răspunde

  2. foarte bun articol, arata cat de lipsite de sens sunt toate aceste practici care nu doar ca nu tin cont de crestinism, dar pervertesc si traditiile ancestrale din care parvin…. este una dintre deceptiile cele de pe urma…
    Sa nu uitam ca orice unealta/tehnica/metoda de pe lumea asta poate fi oricand negativa, daca nu ne pazim gandurile!! si cati chiar sunt in stare sa si le pazeasca? de aceea sunt condamnate aceste practici care ajung sa fie pana la urma unelte spre cadere…. de aceea sunt numite periculoase. Pt ca slabiciunea omului este periculoasa!

    Comentariu de Storm — Mai 15, 2011 @ 12:46 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: