Cuviosul Seraphim Rose

iulie 29, 2008

Ortodoxia si Religia Viitorului – Guru Maharaj-ji pe Astrodomul din Houston

„Ortodoxia şi Religia Viitorului”

Ieromonah Serafim Rose

Trad: Mihaela Grosu

Până în toamna lui 1973 un număr de guru orientali din scoala mai nouă condusă de Maharishi Mahesh Yogi cu a sa meditatie transcendentală făcuseră deja în Vest un număr imens de prozeliti, devenind – desigur, pentru un foarte scurt timp – regii efemeri ai spectacolelor publicitare.

Guru Maharaj-ji a fost cazul cel mai extravagant si poate mai revoltător, în vârstă de cincisprezece ani, el fusese deja proclamat „dumnezeu” iar familia lui (compusă din mamă si trei frati) era „sfânta familie”; organizatia lui, „Misiunea Luminii Divine”, avea comunităti (ashram-uri) în întreaga Americă. Cei 80.000 de prozeliti ai lui, ca si cei ai lui Krishna, trebuiau să renunte la plăcerile lumesti si să mediteze în scopul de a obtine starea de constiintă „lărgită” (sau „extinsă”) care să le aducă pacea desăvârsită, fericirea si „extazul” – adică o stare în care totul în jur este minunat si perfect exact asa cum este. Cu ocazia unei initieri speciale în care ei „primesc stiinta”, discipolilor li se arată înăuntrul lor o lumină foarte intensă si încă trei semne pe baza cărora mai târziu pot să-si continue meditatia singuri (The New Religious Consciousnes). Pe lângă această „stiintă”, discipolii acestia mai sunt uniti si în credinta că Maharaj-ji este „Stăpânul Universului”, care a venit să instaureze o nouă eră (new age) de pace pentru întreaga omenire.

Timp de trei zile în noiembrie 1973 „Misiunea Luminii Divine” a închiriat Astrodomul din Houston (o bază sportivă imensă în întregime acoperită), cu scopul de a organiza acolo „evenimentul cel mai sfânt si mai semnificativ din istoria omenirii”. Prozelitii din întreaga lume (cu totii foarte tineri si în marea lor majoritate adolescenti) aveau să vină acolo pentru a se închina „zeului” lor si pentru a începe convertirea Americii (prin intermediul mass-mediei pe care organizatorii avuseseră deja grijă s-o invite); toti aveau să fie uniti în această închinare, punând astfel un nou început noii epoci (new age, în engl. în orig.) a omenirii. Evenimentului i s-a ales titlul potrivit de „Mileniul 73”.

Un exemplu tipic de prozelit Maharaj-ji care actionează din convingere a fost Rennie Davis, agitator politic de stânga si unul dintre „Cei 7 din Chicago” acuzat de a fi incitat la revoltă în timpul Conventiei Democratice Nationale din 1968. Vara anului 1973 si-a petrecut-o tinând conferinte de presă si discursuri pentru oricine voia să-l asculte, mesajul lui către America fiind următorul: „Guru Maharaj-ji este cel mai mare eveniment din istoria omenirii si noi habar nu avem… îmi vine să urlu pe străzi. Dacă am sti cine este, ne-am târâ în patru labe din toate colturile Americii ca să ne odihnim la picioarele lui”[1].

Căci într-adevăr asa i se si închinau prozelitii lui Guru Maharaj-ji: prosternându-se cu fruntea până la pământ si rostind o expresie sanscrită de adorare. Aparitia lui la „Mileniul 73” a fost primită cu ovatii colosale, în timpul spectacolului el stând pe un tron înalt si având pe cap coroana de aur „a lui Krishna”. Pe tabelele de afisaj electronic ale astrodomului apărea în flasuri cuvântul „D-U-M-N-E-Z-E-U”. Masele de tineri ajunse la un paroxism isteric plângeau de bucurie; numeroase grupuri dansau pe scenă iar orchestra cânta ‘The Lord of the Universe” (Stăpânul Universului) – cu textul si muzica adaptate după un imn protestant[2].

Toate acestea, să retinem, într-o Americă totusi „crestină”. Evenimentul relatat depăseste deja sfera închinării la „dumnezei” păgâni. Până acum câtiva ani o asemenea adulare a unei persoane în viată ar fi fost de neînchipuit în orice tară civilizată (i. e. crestină); dar acum el este un fapt obisnuit pentru multi dintre cei care-si „caută” o religie în lumea occidentală de astăzi. Ceea ce am descris mai sus nu este decât o „vizionare ” a închinării la Antihrist ce va fi la sfârsitul timpului, de închinare adică la cel care se va „înălta mai presus de tot ce se numeste Dumnezeu, dându-se pe sine drept dumnezeu” (II Tes 2, 4).

„Mileniul 73” pare să fi atins culmea celebritătii lui Maharaj-ji, desi la eveniment nu au participat decât 15000 de persoane, cu mult mai putine decât s-a scontat. In plus, nu s-au produs nici un fel de „minuni” sau semne extraordinare care să demonstreze că „noua eră” (new age) a început. Un eveniment care a depins atât de mult de eforturile publicitare si de gustul unei anumite generatii nu putea să dureze (muzica pentru „Mileniul ’73 ” a constat dintr-un aranjament al melodiilor lansate de asa-numita „contra – cultură” si foarte populare în anii ’60); iar recenta căsătorie (raportat la anul 1979, n. tr. ) a lui Guru Maharaj-ji cu secretara lui i-a slăbit si mai mult popularitatea de „dumnezeu”.

Alte miscări „spirituale” nu mai pot fi însă considerate apanajul unor mode pasagere, ele indicând fără gres marea putere de influentă a religiilor orientale în lumea occidentală.


[1] Robert Greenfield, The Spiritual Supermarket, -Piata de idei religioase. Saturday Review Press. New York. 1975. D. 43

[2] ibid, pp. 80, 94

Reclame

Un comentariu »

  1. sutem usor de pacalit daca nu cunostem credinta ordoxa.Nici de reiki nu sunt incantata,cu toate ca nu stiu mai nimic despre,dar nici nu vreau sa aflu mai multe..oamenii vor sa creada in minunea ca cineva ii poate ajuta \cred ca nu te poti ahuta decat singur daca te rogi lui D-zeu cu smerenie si pocainta.Nu exista alta cale..Unde se termina terapia (daca o fi vreuna) si incepe aceasat desfatare si amagire cu energia satanica.Practic la ce te conectezi?ce energie?e doar un ego imens caruia i se da importanta mare…si smerenie deloc. E foarte aiurea …Lumea se poate autoamagi usor….cautam facilul si rezolvarea problemor noastre fara sa ne asumam resonsabilitatea..o pasam äcestor si vrem sa ne scape de orice problema am avea.

    Comentariu de anca — august 9, 2009 @ 11:08 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: