Cuviosul Seraphim Rose

februarie 23, 2008

Sufletul dupa moarte – fiinte de lumina

Cuv. Serafim Rose
din “Sufletul după moarte”
Editura Tehnopress 2003

trad.: Prof. Gratia Lungu Constantineanu

 

Dr. Moody descrie această experienţă ca fiind „poate elementul comun cel mai uimitor, dintre cazurile pe care le-am studiat, şi desigur, elementul care are cea mai profundă urmare asupra individului” (Viaţă după viaţă , pag. 45). Majoritatea oamenilor descriu această experienţă ca o arătare de lumină, care îşi sporeşte strălucirea cu repeziciune; şi cu toţii o simt ca pe o fiinţă personală, plină de căldură şi iubire, faţă de care noul răposat este atras cu un fel de atracţie magnetică. Recunoaşterea acestei fiinţe pare să atârne de formaţia religioasă a fiecăruia; prin ea însăşi, aceasta nu are nici un semn de recunoaştere. Unii o numesc „Hristos”, alţii o numesc un „înger”; toţi par să socotească că ea este o fiinţă trimisă de undeva ca să-i călăuzească. Iată câteva relatări ale acestei experienţe:

„Am auzit doctorii spunând că eram mort, şi aceasta s-a întâmplat când am început să simt ca şi cum mă rostogoleam, de fapt era un fel de plutire … Totul era negru, în afară de acel drum, care pornea de la mine, pe care vedeam această lumina. Era o lumină foarte, foarte strălucitoare, dar nu era prea întinsă la început. Cu cât mă apropiam de ea, se întindea tot mai tare” (pag. 48).

Altcineva când a murit, s-a simţit plutind „în această lumină limpede, de cristal curat … Este o lumină aparte, cum nu se află nicăieri pe pământ. De fapt, eu nu am văzut o persoană în această lumină, şi totuşi lumina aceasta are o anumită însuşire, cu siguranţă că are. Este o lumină a înţelegerii desăvârşite şi a dragostei desăvârşite” (pag. 48).

„Mă aflam în afara trupului, nu am nici un fel de îndoială despre lucrul acesta, pentru că puteam să-mi văd trupul pe masa sălii de operaţie. Sufletul meu era afară! Toate acestea m-au făcut să mă simt foarte rău la început, dar după aceea, a venit această lumină foarte strălucitoare. La început părea că este ca întunecată, dar apoi a fost ca un fascicul uriaş … Mai întâi, când a venit lumina, nu-mi dădeam seama ce se întâmplă, dar apoi m-a întrebat într-un fel oarecare, dacă eram pregătit pentru a muri” (pag. 48).

Aproape întotdeauna, această fiinţă începe să vorbească cu noul răposat (mai degrabă printr-un fel de schimb de gânduri, decât prin cuvinte rostite); ea le „spune” întotdeauna acelaşi lucru, care este tâlcuit de către cei ce au trecut prin această experienţă, astfel: „Eşti pregătit să mori?” sau „Ce ai făcut cu viaţa ta ca să-mi poţi arăta?” (pag. 47). Uneori, de asemenea, în legătură cu această fiinţă, muribundul vede un fel de înfăţişare rapidă a întâmplărilor trecute din viaţa sa. Oricum, totul întăreşte faptul că această fiinţă, în nici un caz nu săvârşeşte o „judecată” a vieţilor sau faptelor lor; ea doar îi îndeamnă să-şi cerceteze vieţile.

Doctorii Osis şi Haraldsson au mai scris în studiile lordespre câteva experienţe cu o astfel de fiinţă; ei consideră că experienţa luminii este „o însuşire tipică a vizitatorilor din alte lumi” (pag. 38) şi doresc să-l urmeze pe Dr. Moody numind fiinţele văzute, ori simţite în această lumină, mai degrabă „chipuri de lumină”, decât fiinţe spirituale şi zeităţi pe care muribunzii le recunosc adesea.

Cine – sau ce – sunt aceste „fiinţe de lumină”? Mulţi numesc aceste fiinţe „îngeri” şi le arată însuşirile lor bune: ele sunt fiinţe de „lumină”, sunt pline de „dragoste şi înţelegere”, şi sădesc ideea „responsabilităţii” pentru viaţa cuiva.

Dar îngerii cunoscuţi de experienţa creştin ortodoxă sunt cu mult mai desluşiţi, atât în înfăţişare cât şi în lucrare, decât aceste „fiinţe de lumină”. Pentru a înţelege aceasta şi a începe să vedem ce pot fi aceste „fiinţe de lumină”, va trebui să pornim de la învăţătura creştin ortodoxă despre îngeri, şi apoi să cercetăm, în amănunt, firea îngerilor care călăuzesc viaţa de dincolo.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: